Project title:
COOCK (Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding/-transfer) Fighting Icing
Project leader:
Sirris
Project duration :
3 years, 01/02/2020 - 31/01/2023
Funding agency:
VLAIO - Agentschap Innoveren en Ondernemen
Project summary:
The focus of this project is to look at the issue of icing in different industries (onshore and offshore wind, oil & gas, aerospace, drones, marine applications, etc…) and develop solutions for optimal ice management including ice monitoring and anti-icing solutions.
Project Context:
Situering
De vorming van ijs veroorzaakt problemen met de performantie, de degradatie en de veiligheid van vele systemen en toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan vleugels van vliegtuigen en drones, windmolenwieken, landingsbaanverlichting, elektriciteitsdraden, antennes. In Vlaanderen (gematigd klimaat) zijn er jaarlijks gemiddeld 41 dagen waarop ijsvorming kan optreden, voor polaire gebieden loopt dit op tot 5 maanden. Het optimaal inspelen op en vermijden van ijsvorming vertegenwoordigt een significante economische waarde.
Afhankelijk van de concrete toepassing gaat het over hogere rendementen, verhoging van de uptime, reductie van kosten, risico’s en schade. Recente technologische ontwikkelingen (bvb. sensoren, dataverwerking en (controle)algoritmes, oppervlaktebehandeling, validatie) hebben nieuwe oplossingen voor het detecteren, voorkomen of verwijderen van ijs beschikbaar gemaakt. Vele bedrijven (productbouwers en gebruikers) zijn zich echter onvoldoende bewust van het economisch potentieel van een optimaal ijsmanagement, en van de nieuwe oplossingen op dit gebied. Ze worstelen om dit aspect adequaat af te dekken bij het ontwikkelen, valideren of gebruiken van hun ijsgevoelige systemen. Zeker voor toepassingen in een gematigd klimaat zoals in de BeNeLux is er een kennishiaat. De oplossingen voor polaire klimaten zijn hier immers vaak niet toepasbaar of niet optimaal.
Algemeen doel (wat, voor wie)
Dit project sensibiliseert en brengt oplossingen voor optimaal ijsmanagement binnen bereik van KMO’s in windenergie en diverse andere toepassingen. Het project focust op gematigde klimaten (thuismarkt èn export) en behandelt tevens polaire klimaten (exportmarkt). Het zal de integratie van nieuwe oplossingen en inzichten in het ontwerp, het gebruik en asset management van ijsgevoelige systemen sterk versnellen. Sirris bouwt hiervoor verder op de recente projecten rond (functionele) klimaattesten, sensoren/dataverwerking en functionele coatings.
De doelgroep omvat 240 Vlaamse bedrijven (90% KMO, omzet 9,5 Miljard EUR, 20.500 werknemers).
Dit project zal volgende thema’s over ijsvorming, optimaal ijsmanagement en haar impact collectief ontsluiten en implementaties bij Vlaamse bedrijven initiëren (implementaties zelf gebeuren in deel B):
- Kennis over ijsvorming in gematigde klimaten: voorkomen, eigenschappen, impact
- Overzicht en beslissingsondersteuning van betrouwbare detectie- en monitoring van ijs / geen-ijs
- Overzicht en validatie van actieve en passieve technieken voor het voorkomen of verwijderen van ijs
- Kennis over maatregelen en risicomitigatie van ijsvorming (performantie, veiligheid en risico’s)
- Technologieaanbieders verkrijgen inzicht in de problematiek en kunnen hun aanbod hierop afstemmen
Daartoe zal het project volgende resultaten realiseren:
- Verspreiding van de opgebouwde kennis via wervende digitale publicaties, via presentaties op events, en publicatie van 2 white-papers en 1 “icing” handboek (bereik minimaal 100 unieke bedrijven)
- Organisatie van 3 hands-on workshops en 1 masterclass (80 deelnemers van 40 unieke bedrijven)
- 3 demonstratoren (windturbines, drones en een 3de nog te bepalen) ondersteunen de validatie van nieuwe concepten, sensibilisering en kennisoverdracht.
- Industriële case
Verwachte resultaten en impact
De kennisopbouw en de projectwerking is afgestemd op laagdrempelig en versneld implementeren van optimaal ijsmanagement. Het betrekt de belangrijke spelers in de betrokken waardenketens (productbouwer, gebruiker, aanbieders van technologie). Drie demonstratoren maken een integrale aanpak terzake tastbaar en inzichtelijk. De toegang tot testfaciliteiten en bijhorende kennis vergemakkelijkt het experimenteren en valideren van nieuwe oplossingen. De opgebouwde kennis en bedrijfsbegeleiding wordt ingebed in een (bestaand) team met focus op functionele klimaattesten en bijhorende innovatie. Dit garandeert de continuïteit van deze actie na het projecteinde.
De toepassingsbereik van ijsmanagement is heel divers, en zo ook haar verbeterpotentieel:
- Verhoging van de uptime van ijsgevoelige systemen met 3% (gematigde klimaten) tot 10% (polaire klimaten). In beide gevallen kunnen de Vlaamse bedrijven hun oplossingen exporteren.
- Verhoging van de performantie bij sterke ijsvorming met 15% (vnl. export naar meer polaire gebieden)
- Reductie van risico’s voor veiligheid en gevolgschade : 80% lagere probabiliteit – 5% lagere impact
De economische impact in Vlaanderen is vooral verbonden met het succesvol vermarkten van nieuwe performante en concurrentiële oplossingen (productbouwers en technologie-aanbieders). Toepassing van de projectresultaten door gebruikers in Vlaanderen leidt bovendien tot een belangrijke maatschappelijke meerwaarde op gebied van hernieuwbare energieproductie, duurzaamheid en veiligheid.